Rotterne
Avlere
Rottesittere

Rotteunger

Rotternes udseende
Kort intro
Ører
Pelstyper
Farver
Aftegninger
Øjne
Andre typer

Pelstyper

Hvilke pelstyper findes der.

Der findes i dag flere forskellige pelstyper - eller mangel på samme, som er beskrevet herunder.
Bemærk: Disse beskrivelser er ikke en standard, men skal informere om variationerne!

StandardDette er en beskrivelse af typerne - ikke en DK-standard!

Vær opmærksom på, at billednuancerne kan variere afhængigt af skærmindstilling.
Engelsk betegnelse: Standard (std).
Genetisk betegnelse: -
Beskrivelse: Dette er den oprindelige pelstype, der er nedarvet fra de vilde rotter. Det er også langt den almindeligste pelstype hos tamrotter. Dækhårene er glatte og fladtliggende. Hårene på ben, ører og snudeparti er kortere og finere. Knurhårene er lange og lige. Hunrotternes pels er blødere og finere end hannernes lidt mere stride, dækhår.
En standard rotte med standard sort pels burde i princippet kaldes sort (eller black) standard standard, men her bruges blot betegnelsen sort standard. Man nøjes med at specificere det, hvis enten pels eller type ikke er standard. F.ex. sort standard dumbo, som er en dumbo-rotte med sort standard pels.
Udtrykket "Standard " bruges både om rottens øretype, og rottens pels. Se Ører - standard.

Rex Til top


Rotten er ejet af Heidi S.

Dette er en beskrivelse af typerne - ikke en DK-standard!

Vær opmærksom på, at billednuancerne kan variere afhængigt af skærmindstilling.
Engelsk betegnelse: Rex
Genetisk betegnelse: Re re
Beskrivelse: Hovedindtrykket er en bølget pels med krøllede knurhår. Den er lidt blødere end standardpelsen, da den ikke ligger helt glat, men er lidt "rodet" og ulden at røre ved. Der er betydelig færre dækhår end hos standard. Farvevarianterne er de samme som ved standard. Varianten kaldes også Teddy Rex.

Double rex Til top


Dette er en beskrivelse af typerne - ikke en DK-standard!

Vær opmærksom på, at billednuancerne kan variere afhængigt af skærmindstilling.
Engelsk betegnelse: Double Rex
Genetisk betegnelse: re re
Beskrivelse: Varianten kan forekomme, når 2 rex-rotter parres. Double Rex-rotter har en pels, der til tider minder om rex, men oftest ikke dækker hele rottens krop. Det er karakteristisk for double rex, at rotten oftest er mere eller mindre hårløs. Den vil i perioder miste næsten al pels, og kun have fine hår på hovedet og lidt længere hår ved haleroden. Efter en sådan "fældning" vil pelsen begynde at gro ud igen i forskellige længder, forskellige steder på kroppen. Rotten vil næsten altid have hårløse pletter på kroppen. Knurhårene er krøllede. Områder med pels er ofte let krøllede, dog ikke så tydeligt som hos Rex. Pelsen, der vokser ud hist og pist, vil ofte gøre, at rotten er ret korthåret. Pelsen vil tit føles lidt strid og "ruhåret".
En Double Rex i fældning kan let forveksles med Patchwork-varianten, som også er delvist hårløs, men genetisk er forskellig fra Double rex.

Hårløs/Sphynx Til top


Dette er en beskrivelse af typerne - ikke en DK-standard!

Vær opmærksom på, at billednuancerne kan variere afhængigt af skærmindstilling.
Engelsk betegnelse: Hairless
Genetisk betegnelse: -
Beskrivelse: Varianten har en glat hud, der skal være så hårløs som muligt, ideelt helt nøgen. Huden kan have aftegninger og alle almindelige farvevarianter er accepterede. Farven bør være så ensartet som muligt, og rynker forekommer ofte. Nogen hårløse rotter har lidt knurhår, hvilket er tilladt. Huden føles ofte meget varm, fordi rotten vil altid forsøge at holde en passende kropstemperatur, og da en hårløs har brug for mere varme for at holde sig varm, uden pels som isolering, har den generelt en højere kropstemperatur.
Denne variant er en mutation, som første gang opstod i en flok laboratiorie-rotter i 1953. Hårløse, modificerede rotter anvendes stadig meget som forsøgsdyr.
Varianten er især udbredt i USA, hvor den i de senere år er blevet meget populær. Avl på hårløse er problematisk, hvor det frarådes at avle på hårløse hunner og kun anvende hannerne. De er ikke naturligt i stand til at reproducere sig som normale dyr.
Udover det etiske i at avle nøgne dyr, diskuteres det stadig om de har har større sygdoms-frekvens end rotter med pels. Pga. de uafklaree helbredsspørgsmål og avls-problemer er typen ikke anerkendt i det meste af Europa.
 
Disse beskrivelser skal ikke opfattes som en DK-standard! De beskriver de generelle betragtninger omkring pelsen. Beskrivelserne er vejledende.
Pels
Standard
Rex
Double Rex
Hårløs/Sphynx

Beskrivelserne er baseret på et oplæg fra Klara, og bearbejdet af Collaitz og Chalotte L. Korrektur af Klara og suntiger.
De danske farvebetegnelser er forslag, hvor det er muligt at finde en dansk betegnelse.