Underholdning
16 gode grunde...
Dyrekredsen
Ultimativ fotoguide...

Rottemor irettesætter rotteunge

Ultimativ fotoguide til (kiksede) fotografier

Troede du, at du var den eneste der kun får haler, gulve og alt andet ikke-rotter på billederne? Tro om igen!
Her er et lille udpluk af den slags billeder, de færreste rotteejere med sund fornuft ville turde lægge online.

Lys og blitz passer aldrig
Hvis lysforholdene ikke er optimale, så er det meget nærliggende at sætte blitz på. De fleste gnavere har dog en irriterende evne til at småhoppe/sitre netop som blitzen går af, mens rotterne tager det hele lidt mere i stiv hale. Men resultatet bliver tit det samme: Nydelige, ofte skarpe omgivelser - mens kræet er mere eller mindre "rystet".
Derudover har mange kameraer i dag indbyggede lysmålere, som kan give rigtig sære resultater under dårlige lysforhold. Det kan derfor anbefales at sikre optimale lysforhold inden man går igang med fotograferingen.

Sørg altid for at rotten sidder stille - og at den bliver der!
Nogle rotter synes det er mægtig sjovt at hoppe op i kameraet, netop som man febrilsk forsøger at få trykket udløserknappen ned i jagten ' på det optimale billede.
Det hudfarvede i øverste højre hjørne er Mistys øre, den tågede plamage er resten af Misty. Hverken rotte eller kamera tog skade ved sammenstødet.

Undgå unødige forstyrrelser af andre rotter (også kendt som genér en turist-tricket)
Rotter har det ligesom nogle mennesker: Det er kun sjovt, hvis man timer sin tid korrekt - og går ind foran kameraet netop som der trykkes på udløseren.
Motivet skulle faktisk have været den sorthvide klat i baggrunden.

Få og især hold motivets (rottens) opmærksomhed!
En af de sværeste øvelser, når rotter skal fotograferes. Når rotten alligevel flytter sig, så er den normale reaktion: Følg efter med kameraet - men rotterne er somregel for hurtige, og man fanger kun en halv rotte - og får forøvrigt et uskarpt billede, der med al tydelighed viser ens ringe evner som fotograf.
Bine sad ellers så pænt og kiggede ind i kameraet... men det kan man jo sagtens komme og sige.

Når billedet skal være fyldt med action...
Et andet eksempel på ovenstående. En sidegevinst kan være, at man får et actionfyldt, omend sløret billede. En knapt så god gevinst: Der er somregel altid nogle, som undrer sig højlydt over hvad du har fotograferet!?

Trådnet og action går bare ikke sammen!
Nej, nej og atter nej! Aldrig fotografering igennem tremmerne! Specielt ikke hvis rotten ser ud som om den har tænkt sig at lave bevægelser. Langt de fleste resultater ender bare.... med baggrunden rigtig fint i fokus. Aldrig rotten!

Rottebur uden forhindringer for fotografen
På den anden side, forsøger man sig med endnu et billede inde i buret, så sørg i det mindste for, at der ikke er installeret alt for meget legetøj, dimser og andet harbengut. Men ellers opdages det nok: Rotten gemmer sig altid bag et eller andet, hvor et kamera uden kigge-om-hjørnet funktion må give op.

Kend din rottes bevægelsesmønster - og bliv snydt alligevel!
Bit havde en rykvis bevægelse - og hun var hurtig! Så når det perfekte motiv næsten er hjemme - så flyttede hun sig. Og det må man bare acceptere.
Her var ellers det perfekte billede i profil hjemme. Rotter har tilsyneladende ikke den samme opfattelse af pæne skarpe billeder som f.eks. vi har:-/ Men udover rotten er resten da pænt skarpt.

Tro aldrig på det uskyldige, rolige udtryk i din rottes øjne, når du har et kamera i hænderne...
Bit havde indtaget den kønneste stilling, hvor hun kiggede ud over kanten - indtil udløseren skulle trykkes...

Fotografen vil altid gentage sine fejltagelser!
Take two af ovenstående situation. Fotografen er stadig naiv!

Man kan ikke få alting på én gang
Når rotten endelig sidder stille og udgør noget, der minder om et pænt motiv (som ikke er lokaliseret til buret), så finder den somregel de mest uskønne dele af rummet.

Bestikkelse, ja tak!
Nogle gange er der bare ikke andre udveje end... at bestikke dyrene med noget foder - placeret, hvor man med sikkerhed ved, at de ikke vil stikke af til et mørkt og hyggeligt hjørne. Desværre er dette heller ikke en sikkerhed for, at man får de knivskarpe fotos, som står så højt på ønskelisten. Nu afhænger det nemlig (næsten) af hvor stor en padde, der står bag kameraet:-)
Desværre er det begrænset, hvor mange nuttede "rotterne spiser"-billeder man selv - og andre gider at kigge på.

Rottefotografens primære regel:
Når kameraet er lagt væk, så sidder rotterne altid perfekt, de sidder stille, og de udgør nu det ultimative motiv. Bare synd at du aldrig får mulighed for at bevise det - de bliver lige så kåde og legesyge som før, når du prøver at snige kameraet frem igen.
Ingen af rotterne her var i løbetid. De sad bare ...sært.

Når rotterne endelig sidder stille... så sover de...
Det næsten sikre sted at få et rimeligt skarpt billede af dine rotter - er når de sover. Derved overlades alle problemer med lys og kamerastyring udelukkende til dig. Motivet er jo stille. Dette er dog stadig ingen hindring for, at billedet ikke bliver en anelse sært.

Hold den rotte i ro!
Nogle gange kan det bare være en fordel at holde rotten i ro. Det kræver blot en rotte og en hånd. Problemet er bare, at mens man fumler med kameraet, så bliver rotten mere og mere urolig i løbet af den brøkdel af et sekund, hvor man lige skal have kameraet i stilling - som f.eks. op til øjet. Sjovt nok er der faktisk en ganske god sandsynlighed for at billedet bliver knivskarpt. Bare skuffende, at folk altid spørger: "hvor er rotten?"

Rotterne MÅ have opfundet udtrykket "Over my dead body"!
En stor ulempe ved at prøve at holde rotten i ro med én hånd - og være for langsom, er at den tit når at gå RIGTIGT igang med at forsøge at frigøre sig inden hverken kamera eller fotograf er klar, endsige har taget noget billede. Resultat: Det velkendte uskarpe billede - rotten som regel i en eller anden sær stilling.

To mennesker gør det ikke meget bedre!
For at få de bedste billeder, er det ofte en fordel at være to om det: Én til at holde styr på rotten og én til at stå og rode med kameraet. Dog er dette ingen garanti for at få et godt billede. Derimod kan man risikere billeder, der antyder mishandling af rotten!
Rotten på dette billede led ingen overlast!
 
suntiger har gjort det - mange andre har også gjort det: Forsøgt at tage det geniale foto, hvor alle andre bliver vilde med billedets skarpe udtryk og klarhed. Men ak, inden det famøse billede kommer i kassen, så skal man som fotograf så grueligt meget igennem. Inkl. blive gjort til grin af sine rotter - og kamera. Dette er et par af suntigers hjertesuk på vejen til måske at blive en mesterfotograf.
De viste billeder er alle rotter hos suntiger med undtagelse af sidste billede. Dette er en rotte tilhørende snapdragon. Alle billeder i denne serie er taget af suntiger.
Har du det genialt kiksede rottefoto og en god tilhørende historie, så send det til admingruppen. Det kan ikke garanteres at billedet kommer på listen, ej heller om den medfølgende tekst er til fotografens forsvar;-)